Home > Hírek, események - Mezőtúri programok > Visszatekintő > Kínai legyezőtánc, moldvai táncház és citeramuzsika

Kínai legyezőtánc, moldvai táncház és citeramuzsika

Egyszer volt, hol nem volt, még az Üveghegyen is túl, volt egyszer egy város, úgy hívták Mezőtúr. Ej de sok kincset rejtett ez a szeglet, s titkokat őrzött, nem is egyet, ezret. A sárba folyt a könny, mint a patak, nyúlt tőle a föld, egyre dagadt. Itt szökött szárba egy égig érő platán, kérge málló, érdes, remeg is talán. Három ága nőtt e fának, s az óta három ágán három madár zeng a határnak. Egyiken vadalma nőtt, másikon ült a zsivány, a harmadikon a vihar után pihent a szivárvány. Ej, de tapsoltak, vidultak a túriak, ha zengett a muzsika, s hogy sóhajtoztak, ha épp nem szólt a citera. Több száz év bánatát ki ismeri, ha ők nem? S az elmúlt nyarak örömét ki dalolná, ha fáj a csend?

Szóval, ha mesét írnánk a három citerazenekarunkról, valahogy azt hiszem, így kezdődne. Akaratlanul is a népmesék szimbolista és nagy tudású világa sejlik fel bennünk, ha őket hallgatjuk. Legyen az a nagyapáink zenéje vagy már kortárs, innovatív muzsika, amivel megörvendeztetnek minket. Nagy büszkeség, hogy Mezőtúron három citerazenekar működik aktívan: a több, mint 50 éve zenélő Szivárvány citerazenekar, a Túri Zsiványok citerazenekar és a legújabb formáció, a friss, ropogós Vadalma citerazenekar.
Nosztalgiával emlegetik az idősebbek, hogy pár évtizeddel ezelőtt cigányprímások zenéltek a túri éttermekben, amivel napjainkban már szinte csak Budapesten találkozhatunk a nagy látogatottságú, turisták által kedvelt teraszokon. Talán a közeljövőben a helyi mezőtúri éttermek, szórakozóhelyek felfedezhetik, hogy a citeraszónak épp olyan varázsa és vendégcsalogató ereje lehetne, mint a hajdani hegedűprímásoknak.

Január végén Csider István, a KÓTA-díjjal kitüntetett citeratanár, művészeti vezető lelkesen mesélt a 2023-as évi citerás történésekről. Hozzáfűzte, a Szivárvány Népzenei Egyesület már megalakulásakor célként tűzte ki, hogy a hagyományápolás mellett minél szélesebb körben ismertté váljon a citera.
Emellett a Szivárvány citerazenekar mindig is arról volt híres, hogy feszegeti a citerázás hivatalos határait. Már az 1980-as években nagy feltűnést keltettek, amikor egy népzenei minősítő versenyen eljátszották Avasi Béla zeneszerző Ver-bunkos a kőszegi órajáték zenéjére című művét, amit Monoki Lajos ültetett át citerára Ez azért is vált lehetővé, mert egyre jobb minőségű hangszerek készültek, melyek már alkalmasak voltak a többszólamú művek játszására. Így már napjainkban készül bőgőcitera, tenorcitera, kontracitera, basszuscitera, megfeleltetve a vonószenekarok hangszereinek. A már hagyományossá vált nyári mezőtúri nemzetközi citerafesztiválon tradicionális, innovatív és unikum kategóriában várják mindig a jelentkezéseket. A legtöbben az innovatív kategóriában mérettetik meg magukat.

A Gyermek és Ifjúsági Citera-zenekarok és Szólisták 23. Túri Találkozóján december 9-én 28 műsorszám hangzott el. Buda-örsről, Bajáról, Balmazújvárosról, Köröstarcsáról, Dévaványáról, Csorvásról is érkeztek ifjak, a zsűri 5 Aranypáva-díjat, több arany és ezüst minősítést oszthatott ki. A műsorszámok között a Kárpát-medencétől egészen Kínáig juthatott a néző gondolatban, hiszen a moldvai táncház mellett az egyik zsűritag, Fehér Anikó karnagy, népzenekutató ajánlására a budapesti kínai kolónia tagjainak köszönhetően kínai legyező tánc, és hagyományos kínai zene kápráztatta el a közönséget.
A 2023-as citerás rendezvények támogatói: Mezőtúr Város Önkormányzata, Közösségi Ház, Karcagi Tankerületi Központ, Bethlen Gábor Alapkezelő, Csoóri Sándor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, KÓTA.
A Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola citera tanszakán mindeközben telt ház van, Kozma Réka Anna citeratanár szárnya alatt fejlődnek, tanulnak a jövő citerásai, akik ha úgy tetszik, zálogai annak, hogy az elődeinktől ajándékba kapott, gazdag zenei kultúránk és a túri citeraszó még sokáig ne halkuljon el.

Kakuk Móni
Fotó: Jenei József

Olvasásra ajánljuk