Home > arTÚR Fesztivál és a TÚRI VÁSÁR

ArTúr Fesztivál és Túri Vásár 2024.

 

 

 

ArTúr Fesztivál és Túri Vásár 2023.

A Túri Fazekas Múzeum programjai:

 

ArTúr Fesztivál és Túri Vásár 2022.

Az alábbiakban olvashatják a teljes programunkat. Reméljük mindenki talál magának kedves programot./forrás: https://www.facebook.com/turivasar/ )

Részletes program weboldalunkon is megtalálható – eseménynaptár

 

ArTúr Fesztivál és Túri Vásár 2021.

Kedves Látogatóink!

Az alábbi szóróanyagon megtalálják rendezvényünk teljes programját, a kezdési időpontokkal.

Várjuk Önöket!

Az események az akkor aktuális jogszabályok betartásával kerülnek megtartásra. Ezt az események előtt közzé fogjuk tenni.

 

 

Augusztus 10-én kezdődik az Artúr Fesztivál, 4 napos rendezvénysorozat, majd ezt követi 15-én vasárnap a várva várt Túri Vásár.
A programokról Bodor Mártát művelődésszervezőt kérdeztük.

 


Tisztelt Érdeklődők!

Magyarország Kormánya 285/2020. (VI.17.) 2. § rendelete értelmében:
„A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt.”

A korlátozás a mai napon történt tájékoztatás alapján meghosszabbításra került. Így erre való tekintettel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mezőtúri Közművelődési és Sport KN Kft. szervezésében 2020. augusztus 23-ára tervezett Túri Vásár elmarad.

A továbbiakban dolgozunk azon, hogy az arTúr Fesztivál programjai közül, melyeket tarthatunk meg, betartva a rendeletben megfogalmazottakat.

Bízunk abban, hogy találkozhatunk 2021-es Túri Vásáron.

Tisztelettel:
Bordács László s.k.
ügyvezető


ArTúr Fesztivál 2018. Mezőtúri Művészeti NapokArTúr Fesztivál 2019. Mezőtúri Művészeti Napok

2020. augusztus 23. előtt rövidített formában

5400 Mezőtúr, Mezőtúr város több pontján

Az arTúr fesztivál 18. alkalommal kerül megrendezésre Mezőtúron. Jellegét tekintve összművészeti fesztivál. Kortárs képzőművészeti és néprajzi kiállítások, táncművészeti, komolyzenei, népművészeti rendezvények, gyermekprogramok, színházi előadások gazdag kínálatából válogathatnak az idelátogatók. A művészetek különböző ágai (komoly zene, népzene, világzene, jazz, kortárs balett, tánc, színház, kortárs képzőművészeti és népművészeti kiállítások stb.) jelennek meg a fesztiválon. Nem mindennapi a mai életben, hogy legyen egy fesztivál, amelynek minden programja ingyenes…pedig létezik! látogasson el Mezőtúrra minden évben és kóstoljon bele a nyár utolsó csókjába!


Túri Vásár 2018

2020. augusztus 23.

5400 Mezőtúr,  belváros (Városi Oktatási Centrum)

Immáron a 28. Túri Vásár kerül megrendezésre. A hagyományos Túri Vásár a Szolnoki úton, a napi színpadi programok pedig a víztorony alatti zöld területen kapnak helyet. A tűzijáték a Ligeti tónál lesz. Az Alföld legnagyobb vásári forgataga során Mezőtúr, a 18 ezer fős kisváros létszáma legalább a kétszeresére duzzad, az ország számos pontjáról érkeznek árusok és kíváncsiskodók.


Részletes információk hamarosan

Tavalyi információk

ArTÚR Fesztivál és Túri Vásár – Hírek, események

A Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. főszervezésében 2019. augusztus 6. és 11. között került megrendezésre a XVIII. arTúr Fesztivál, valamint a hét megkoronázásaként augusztus 11-én a XXVIII. Túri Vásár.

Az események sora Mezőtúr művészeti fesztiváljával, az arTúr Fesztivállal kezdődött és ahogy azt már megszokhatták a város különböző pontjaira invitáltuk az érdeklődőket. A városi eseményre nem csak a közönség soraiba vártuk városunk lakosait, hanem törekedtünk arra, hogy a helyi előadókat, a Mezőtúrhoz köthető alkotókat be is mutassuk a nagyérdeműnek. Augusztus 6-án a fesztivál megnyitót és Herczeg Zsolt polgármester úr köszöntő szavait követően Dr. Erényi Albertné amatőr festő „ Évek és képek” című kiállítása nyílt meg a Közösségi Ház nagytermében. Az eseményen közreműködött a Vivace Kamarakórus, a kiállítást Imre Dezső jobb agyféltekés rajzoktató nyitotta meg. A programok a Túri Fazekas Múzeum udvarán folytatódtak. A Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola növendékei műsorában ütős, billentyűs, pengetős és fúvós hangszerek szólaltak meg, valamint bemutatkoztak a társastánc tanszak diákjai is. Majd a Kodály Spicy Jazz formáció hozta el Kodály Zoltán közismert műveit, jazz zenével fűszerezve.

Másnap, augusztus 7-én a múzeum udvara mellett a Katolikus Templom is helyszínéül szolgált az eseményeknek. Barokk dallamokat hallhattunk trombitára és orgonára, Zsirmon Zsolt trombitaművésztől és Csuka Ágnes Karolina orgona-művésztől. Közben a Túri Fazekas Múzeum udvarán Egy szerelem melódiái címmel hallgathattuk meg több művészeti ág összekapcsolódását. Kakuk Móni versei hangzottak el Benedekfi István kortárs zeneszerző 12 részes ciklusával. A zeneszerző mellett Benedekfi Tünde zongoraművész és Benedekfi Zoltán hegedűművész lépett színpadra, a verseket pedig Presits Tamás színművész tolmácsolta. Majd a mezőtúri kötődéssel is bíró Acoustic Planet zenekar lépett színpadra a teltházas közönség nagy örömére. Az estet kertmozival zártuk, az 1986-os Macskafogó című animációs film vetítésével.

Csütörtökön is két helyszínen vártuk közönségünket. A Közösségi Ház nagytermébe Derzsi György magyar színművész, operetténekes, rendező érkezett a Szerelmem Sárdy című egyszereplős, egy felvonásos operettel. A múzeum udvara a délutáni órákban a gyermekek játszóterévé változott, ahol a Kender-kóc Népi Játszóház elhozta a népi babakonyhát és mosodát, megannyi népi játéka mellett. Majd a MintaPinty Zenekar kápráztatta el a gyermek és felnőtt közönségét egyaránt. Őket a Rozsdamaró zene-kar koncertje és táncháza követte, végül pedig a Szaffi című magyar rajzfilm került levetítésre. Augusztus 9-én a Városi Galériában a Test-Lélek-Szellem egyensúlyára törekedtünk, ahol Tóth Attila masszőr: mozgásszervi és belszervi problémák kezelésével, Rácz Miklós: népi csontkovácsolással, Kötélné Pályi Gerda: sorsfeladat és születési adottságok elemzésével, Numerász Ivett okleveles jógaoktató dinamikus jógával, Miklavicz Dia és Kiss Lajos masszázzsal és tanács-adással várta az érdeklődőket. A Városi Oktatási Centrum udvarán elsőként a Vintage Dolls formáció lépett színpadra, akik az 1930-as, 40-es évek többszólamú dalait dolgozták fel. Majd az EMerTon-díjas magyar színésznő, musicalénekes Janza Kata érkezett a mezőtúri közönséghez.

A pénteki napon a mezőtúri fesztiváltér is megnyitotta kapuit, a szín-padon elsőként a Dal 2019 műsorában is szép eredményt elért Konyha zenekar lépett fel. Majd egy szintén mezőtúri kötődésekkel bíró zene-kar, a The Qualitons formációt köszönthettük. A színpadi programok sorát az Ismerős Arcok zene-kar zárta. A színpadi átszerelések alatt sem volt érdemes messzire menni, hiszen a több zenekarból is ismerhető Takács Vilkó hozta el városunkba az egy szál gitáros programját. A tapsból ez estén neki is bőven jutott. A koncerteket követően DJ Levin kezdte meg buliját a fesztiválsátorban.

A fesztivál zárónapján, szombaton igazi programkavalkád várta vendégeinket. A Katolikus Templomban a mezőtúri Vivace Kamarakórus adott hangversenyt, a Túri Fazekas Múzeum udvarán a XVII. Tisza ‚83 Nyári Népzenei Továbbképzés Gálaműsorát tekinthették meg, a Városi Színházteremben pedig a városi Dalvarázs Együttes koncertjén vehettünk részt. A kicsik sem maradtak program nélkül, a Kézműves Ház udvarán a nagy sikernek örvendő bűvész show és a Mosolyudvar népi játszóház mellett a Kacagó Bábszínház biztosított humoros zenei kikapcsolódást a jelenlévőknek. A fesztiváltéren is dübörgött a zene, a fellépők sorát a magyar népdalokat őrző Palmetta zenekar nyitotta, majd a 2011-ben alakult Gypo Circus folytatta és a XVIII. arTúr Fesztivál nagyszínpados fellépők sorát az EMELET zenekar zárta. Ám ekkor sem ért véget a program, a fesztiválsátorban a keviretro.hu csapata DJ. Kis Joe és Dj Majdnemretro biztosította a jó hangulatot hajnalig.

Idén augusztus 11-én került sor a XXVIII. Túri Vásárra.

Már a hajnali órákban megérkeztek a vásározó partnerek. Elsőként a Dalma Dance Club mazsorettesei érkeztek a rendezvényre, akik a II. Túri Vásár Mazsorett Kupán szerezhették meg minősítésüket. A színpadon 10 órától Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar gyermekműsora kezdett, őket Mága Ernő és Cigányzenekara, valamint Palojtay Érsek Ágnes, Koltai László és Petróczki Csaba követte. A Fekete István úton több, mint 20 bográcsban rotyogtak az ételek főzőverseny keretében. A zsűri elnöke ez évben Sági Szilárd gasztrokibic volt, a zsűri tagjai: Rácz Túrkevei Lajos és Batta Attila Viktor. 13 órakor Herczeg Zsolt polgármester úr szólt vendégeinkhez, majd kihirdetésre kerültek a főzőverseny eredményei: - Rácz Túrkevei Lajos különdíját a Mezőtúri Szépkorúak Hagyományőrző Klubja nyerte, - Mezőtúr Város Önkormányzatának különdíját a Karcagi Birkafőzők vihették haza, - További különdíjat nyert: Emődi Jótevők, valamint Nagy István. III. helyezett Tóth Csaba II. helyezett Kovács Zsolt I. helyezett Dudás Zoltán

Ezt követően a színpadon bemutatkoztak a „Leg a láb” Alapfokú Művészeti Iskola növedékei, majd a Reni Zumba Dance tagjai. A kora délutáni órákban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának rézfúvós és ütős hallgatóiból verbuválódott PTE Brass Band lépett színpadra, majd a különböző tehetségkutatókból is ismert Szabó Ádámot köszönthettük. Városunk ismert előadója, Mr. Rick is meg-tisztelte rendezvényünket, majd a Kerozin lépett színpadra.

20 órától az 1981-ben alakult KFT zenekar koncertje és a tűzijáték zárta a XXVIII. Túri Vásárt.

A színpadi programok mellett kicsiket és nagyokat idén is várta a Mesterségek Tere, ahol tárgyalkotó mesteremberek mutatták be tudásukat, amelyet a látogatók ez évben is kipróbálhattak. 2019-ben is várta utasait a városnéző kisvonat, a vásári forgatagot színesítette ¬ idén először, de minden bizonnyal nem utoljára ¬ a guruló zongorásunk, fel-feltűntek árusaink sorában a gólyalábasok, valamint ismét fel-dobta a hangulatot a rockabilly duó, a Dynamite Dudes.

Igazán mozgalmas hetet zártunk. Bízunk abban, hogy mindenki talált számára értékes programot. Természetesen minden évben igyekszünk kiszolgálni az Önök ízléseit, az esetleges hibákból tanulunk, a tapasztalatokat beépítjük a következő évi rendezvényünkbe.

forrás: Mezőtúr és Vidéke XCI. évfolyam 17. szám. - Bodor Márti

Kedves Olvasó!

Sokszínű, nyári rendezvényeinkkel, mint minden évben, most is igyekszünk még élménygazdagabbá varázsolni ezt a csodálatos évszakot Ön és kedves családja számára. Az augusztusi programok sorát a 2019. augusztus 6-10. között megrendezésre kerülő arTúr Fesztivál nyitja, ahol városunk különböző pontjain, gazdag, élőzenés, számos művészeti ágat bemutató programokkal kedveskedünk látogatóinknak. Ennek megkoronázásaként augusztus 11-én a XXVIII. Túri Vásár vásári forgataggal, egész napos színpadi előadásokkal, vidámparkkal, gasztronómiai csodákkal, kiállításokkal, sportprogramokkal, egyéb érdekes kísérőprogramokkal és tűzijátékkal várja az érdeklődőket. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az Invictus Úszó és Vízilabda SC Kft. - mely Mezőtúron és térségében üzemeltet úszó- és vízilabda szakosztályokat – 2019. augusztus 14 - 18. között ismét elhozza városunkba a Túri Fullánk Nemzetközi Sport & Életmód Fesztivált. A rendezvénynek egyrészt Mezőtúr Város Strandfürdője biztosít egyedi hangulatú helyszínt, másrészt a festői környezetű Hercegasszony Birtok, ahol a Holt-Körösben kialakított, nem mindennapi vízilabda pályán zajlanak majd a mérkőzések. A Fesztivál alappillére három sportág, a vízilabda, strandfoci és strandkézilabda lesz, de emellett különböző kiállítók, tapasztalt, világhírű sportolók, szakmai előadók, kulináris élményeket kínáló vendéglátók és fellépők teszik igazán színessé a hetet minden korosztály számára. A nyári rendezvények sora augusztus 20-án a Városi Oktatási Centrum (volt főiskola) díszparkjában folytatódik, ahol ünnepségünkkel Államalapításunkra emlékezünk. Ünnepi programunkat a Kárpátia zenekar kon-certje zárja. Az idei évben is gondoltunk a vízparti rendezvények kedvelőire, így augusztus 24-én, a varázslatos Lampionúsztatás programjaira invitáljuk Önt a kikötőbe, illetve a Kossuth térre, ahol reméljük, ismét ferge-teges utcabálba torkollik a mulatság olyan neves előadók közreműködésével, mint a Groovehouse, a V-Tech, az Animal Cannibals és Csordás Tibor. Ezúton is nagyon köszönöm a szervezők áldozatos munkáját a támogatók önzetlen segítségét. Köszönet ille-ti mindazon intézmények, civil szervezetek, vállalkozások, magánszemélyek hozzájárulását is, akik rendezvényeik szervezésével emelik programsorozatunk színvonalát, továbbá munkájukkal segítik annak lebonyolítását.Programjainkról, melyek ingyenesen látogathatók, bővebben a Mezőtúr és Vidéke nyári számaiban, illetve a következő honlapokon tájékozódhat: www.mezotur.hu; www.turivasar.hu, www.mkskft.hu. Rendezvényeinkre szeretettel várjuk Önt és kedves Családját!Forgassa érdeklődéssel programajánlónkat és biztos vagyok benne, hogy meg fogja találni az Ön számára legmegfelelőbb szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget.Élményekben gazdag, szép nyarat és jó pihenést kívánok!

Herczeg Zsolt- polgármester

forrás: http://mkskft.hu/artur/