Home > Hírek, események - Mezőtúri programok > Triennálé – hifiberendezést rejtenek a kerámiaedények Mezőtúron

Triennálé – hifiberendezést rejtenek a kerámiaedények Mezőtúron

Modern és látványos

A XVI. Alföldi Fazekas Triennálé pályázati tárlata modernitás és a hagyomány kapcsolatát mutatja be Mezőtúron. A Triennálé díjazott darabjai Szolnokon is bemutatkoznak majd.

A közelmúltban nyitották meg a XVI. Alföldi Fazekas Triennálét. A rangos megmérettetésre az ország minden tájáról érkeztek alkotások, melyek közül a legkiemelkedőbb művekből rendeztek kiállítást Mezőtúron a Városi Galériában. Az idei pályázat címe: Az én remeklésem. Aki látta a kiállítást, bizonyíthatja, valóban remekeltek a művészek, a tárlat igazi remekműveket vonultat fel. Olyanokat is, melyeket akár használati tárgyként is „kézbe vehetünk”.

A XVI. Alföldi Fazekas Triennálé darabjait Pusztai Zsolt, múzeumigazgató és dr. Draskovits Dénes mutatta meg hírportálunknak
Fotó: Mészáros János

A Triennálé célja a modern és hagyomány „házasítása”

Ez volt a feladat, vagyis a pályázat célja. Az alkotóknak a kerámiák mindennapi használhatósága mellett olyan mintákat és díszeket kellett újjáéleszteniük, amelyek eltűnőben vannak. Az 1979 óta háromévente megrendezésre kerülő Triennálé célja ugyanis a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése a néprajzi szakirodalom felhasználásával. Így kerülnek közelebb az alkotások a ma modern emberéhez. Jól mutatja ezt a Nagydíjat kiérdemlő, békéscsabai Nagy Gábor, aki egy hifiberendezést „rejtett” kerámiaedényeibe.

A nagydíjas darab egy hifiberendezést rejt
Fotó: Mészáros János

„Az önök munkája létfontosságú, hiszen szavak helyett formákkal, képekkel és szimbólumokkal segít megismerni és megérteni múltunkat, hagyományainkat és értékeinket”

szólt az alkotókhoz a pályázati kiállítást megnyitó Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

Számos helyi alkotót díjaztak
A díjazottak között számos vármegyei, sőt helyi, mezőtúri alkotó is helyet kapott. A város nagydíját Bihary Kamilla nyerte, aki csodás fürdőszobai szettekkel pályázott. A Túri Fazekas Múzeum különdíját a szintén mezőtúri Patkós Erika jellegzetes mezőtúri zöld mázas kerámiájával nyerte. A szolnoki Damjanich János Múzeum különdíját Gonda István reneszánsz stílusú kerámiája érdemelte ki. Dr. Draskovits Dénes különdíjában pedig Biharyné Zoltán Emese részesült, aki különleges, ecsetes festésű technikát használt alkotásában.

A kiállítás megtekinthető a mezőtúri Városi Galériában június 25-ig hétfő kivételével naponta 10 és 14 óra között. Július 4-től pedig átköltözik a vármegyeszékhelyre, ahol augusztus 4-ig tekinthető meg a Szolnoki Galériában.

forrás: szoljon.hu –  Rimóczi Ágnes – 2024. 06. 10.

Olvasásra ajánljuk