Home > Hírek, események - Mezőtúri programok > Kertművelés, a kincset érő tudás – díjazták Mezőtúr legszebb konyhakertjeit

Kertművelés, a kincset érő tudás – díjazták Mezőtúr legszebb konyhakertjeit

Kertművelés, a kincset érő tudás – díjazták Mezőtúr legszebb konyhakertjeit

A 2018-as versenyen, Mezőtúron 5 kategóriában (balkon, közösségi, zártkert vegyes, mini 50 m2-ig és normál) összesen 10 kertművelő mutatta meg munkáját és annak eredményét a nagyközönségnek. Az első helyezetteket a helyi zsűri az országos díjra is jelölte.

Mezőtúr Város Önkormányzata az idei évben immáron 6. alkalommal csatlakozott a Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz.

A szervezők célja az idei Programmal is az volt, hogy összegyűjtsék azokat a kertművelőket, akik gondosan, szeretettel művelik kertjeiket. Őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől, szüleiktől tanultak, tanulni, fejlődni szeretnének, saját módszereket alkalmaznak azért, hogy egészséges zöldséget, gyümölcsöt termeljenek. A program által a kertművelők munkája kellő elismerést kap és példájuk nyomán egyre többen művelnek konyhakertet, hiszen így az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhet generációk között.

Az  önkormányzatunk által meghirdetett, helyi „A legszebb konyhakertek” – Mezőtúr program ünnepélyes eredményhirdetésére 2018. szeptember 27-én a Városháza Dísztermében került sor.

Mezőtúr Város Önkormányzata és Herczeg Zsolt polgármester úr nevében Szűcs Dániel képviselő úr köszöntötte a jelenlévőket, méltatta a kertgazdák példaértékű munkásságát.

Képviselő úr kiemelte, hogy számára is megtiszteltetést jelent az ünnepség levezetése minden évben, hiszen ez által elismerést kapnak a kertgazdák értékteremtő munkájukért és csodálatos azt látni, hogy nemcsak az idősebb korosztály gyakorolja ezt a kincset érő tudást, hanem már a gyermekek is tudják, milyen a saját maguk által megtermelt, frissen szedett zöldség és gyümölcs zamata.

Az Önkormányzat nevében Herczeg Zsolt polgármester úr adta át az elismeréseket.

Balkon kategóriában:

  • helyezett Dandár József
  • helyezett: Tóth Bence és Szűcs Bernadett
  • Mini 50 m2-ig kategóriában sajnos csak egy nevező volt, így Nagyné Balogh Ibolya megköszönve kitartó, értékteremtő, hagyományőrző munkáját, különdíjban részesült.

Normál kategóriában egyedüli nevezőként Szűcs Antalné munkája elismeréséül szintén különdíjat vehetett át.

Zártkert vegyes kategóriában, mint minden évben most is fejtörést okozott a zsűri számára sorrendet állítani, hiszen két, csodálatos kerttulajdonos munkásságát követhetjük figyelemmel évről évre.

  • helyezést ért el Jászné Polgár Mária, Jász Ferenc és 5 unokájuk
  • az 1. helyezést pedig Fehér András és Enyedi Erzsébet tudhatja magáénak.

A közösségi kategóriában számos kis szorgos kéz munkáját ismerhettük el az idei évben is, amely mindig az egyik legkedvesebb feladatok egyike:

  • helyezett: Mezőtúri Városi Óvoda Gyermek-kert Tagintézménye
  • helyezett: Mezőtúri Városi Intézmény – Csoda – Vár Központi Óvodája lett
  • és az 1. helyezést a Mezőtúri Városi Óvoda – Harmatcsepp Tagintézménye vehette át

Ebben a kategóriában különdíjasként köszönthettük Farkas Andrást, aki az Ifjúsági lakótelep 14-es épületének és ezzel együtt a város környezetét varázsolja széppé.

forrás: https://jnsz.hu

Olvasásra ajánljuk