Home > Hírek, események - Mezőtúri programok > Visszatekintő > Horvátországot is elbűvölte a túri citerazenekar

Horvátországot is elbűvölte a túri citerazenekar

Különleges helyszínen nyílt lehetősége bemutatkozni a túri Szivárvány Citerazenekarnak a közelmúltban.

Az V. Isztriai Zenei Fesztiválon vett részt a formáció, melynek a horvátországi Porec városa adott otthont. Az eseményről a zenekar vezetője és egyik alapító tagja, Csider István mesélt hírportálunknak.

– Csodálatos élmény volt! A fesztivál keretében kétszer adódott lehetőségünk a bemutatkozásra. Első nap a Lanterna nevű üdülőfalu lakóit szórakoztattuk egy amfiteátrumhoz hasonló fellépő helyen. Másnap Porec főterén szerepeltünk. Ott közel négyszáz ember hallgatott minket! Mindig nagyon felemelő érzés, ha nagyszámú közönség tapsol a muzsikánknak – idézte fel a kedves pillanatokat Csider István.

Több generáció zenél együtt a Szivárvány Citerazenekarban
Fotó: Beküldött fotó

Elmesélte azt is, hogy kilenc csoport vett részt a fesztiválon. Cseh, lengyel, lett és német együttesek, melyek énekes-táncos produkciókkal készültek. Hazánkat a túri zenekar mellett egy vegyeskórus, egy mazsorettcsoport, egy moderntánc-stúdió és egy néptánc-formáció képviselte. A közönséget elvarázsolták a fellépők. A szereplők díszes emléklappal és egy szép serleggel gazdagodtak.

– A harmadik nap a kikapcsolódásé volt. Kirándultunk, és még a tengerben is megmártóztunk. Bár a víz már nem volt olyan kellemes, mint nyáron – részletezte a zenekarvezető.

A csapat fáradhatatlan, jövőre ismét külföldre készül. István büszkén újságolta, hogy a citerások meghívást kaptak Prágába és Krakkóba. Mindkét várost nyáron látogatják majd meg. Egyelőre nem árulta el, milyen muzsikával bűvölik el a kinti nagyérdeműt, de mint mondta, sokféle dal és stílus lapul a tarsolyukban.

– A népdalok mellett régi magyar táncdalokat és egy-két klasszikust is játszunk, van miből válogatnunk. Idestova ötven éve vagyok szerelmese a citerazenének. Mindig igyekszünk különleges pillanatokat szerezni és átélni, illetve ami fontos: a mai napig van bennünk egy kis egészséges izgalom a fellépések előtt – tette hozzá mosolyogva.

Ami persze jó jel, hiszen megerősíti az embert abban, hogy még mindig szereti azt, amit csinál. Sikereiket, élményeiket elnézve, ehhez kétség sem fér.

forrás: szoljon.hu – Szabó Lilla Laura – 2019. 11. 24. 11:30 

Olvasásra ajánljuk