Home > Hírek, események - Mezőtúri programok > Folyamatos a fejlődés a Hortobágy-Berettyó főcsatorna városi szakaszán

Folyamatos a fejlődés a Hortobágy-Berettyó főcsatorna városi szakaszán

Mezőtúr Város Önkormányzata közel 15 éve célul tűzte ki, hogy a Hortobágy-Berettyó főcsatorna város melletti szakaszát meg-újítja. Ezt a szándékot a folyó ezen szakaszának hullámtéri eliszapolódása és a túlburjánzó növényzet indokolja. Amellett, hogy látványilag sem vonzó, az időjárási körülmények függvényében a keletkező szaghatás is kellemetlenséget okoz az itt élők számára.

Polgármesterré válásom óta én is fontosnak tartom a főcsatorna állapotának javítását. Tisztában vagyok azzal, hogy a folyó óriási értékünk, melyet a 2010 után elindított rendezvények, a megvalósult kikötő építés részemről történő támogatása is bizonyít. A TOP turisztikai projektben a kikötő továbbépítése is helyet kap, valamint egyéb, a partot érintő fejlesztések is.

2005-ben készült egy terv, amely kis tavak kialakításával és a hullám-tér kotrásával oldaná meg a fenti problémákat. Az elképzelés megvalósítására 2011-ben pályázatot nyújtottunk be 600 millió forint értékben, mely nem járt sikerrel. Az elmúlt években folyamatosan figyeltük a pályázati lehetőségeket, de ilyen jellegű kiírás nem volt. Több alkalommal egyeztettünk a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság – a víz kezelőjének- igazgatójával, aki kérdésünkre mindig azt a választ adta, hogy vízügyi forrás a probléma megoldására nem áll rendelkezésre.

Az elmúlt két évben a Belügyminisztériumhoz fordultunk segítségért. Az első elképzelésünk az volt, hogy a közfoglalkoztatás keretein belül próbálunk forráshoz jutni, de ez a törekvésünk sem járt sikerrel. A legutóbbi BMI egyeztetésünk alkalmával Dr. Hoffmann Imre vízügyekért felelős helyettes államtitkár úrtól azt az ígéretet kaptuk, hogy a tervezéshez szükséges forrás megszerzéséhez segítséget fog nyújtani. Elengedhetetlen, hogy a főcsatornán elvégzendő feladatokról egy olyan terv készüljön, amely a vonatkozó jogszabályok alapján, azok keretein belül kívánja a beruházást elvégezni. A tervezés várhatóan több tíz millió forintba fog kerülni.

A tervek birtokában már lehetősége lesz Önkormányzatunknak a turisztikai területen hamarosan megnyíló forrásokból, a célok megvalósításához szükséges összeget pályázati úton elnyerni. A beruházás volumene most még nagy vonalakban becsülhető, de várhatóan 1-2 milliárd forint közé eshet. A pontos számot az elkészült tervek birtokában fogjuk látni.

Bízom a fenti célok néhány évben belüli elérésében és amennyiben sikerrel járunk, úgy a Hortobágy-Berettyó főcsatorna város melletti szakasza egy értékes elemévé válik turisztikai kínálatunknak, valamint a vízi sportok újraindulásának is kiváló helyszíne lesz és nem utolsó sorban ezen közösségi terünkön tovább bővülhetnek, tartalmasabbá válhatnak a már most meglévő, értékes vízparti rendezvényeink is.

forrás: Mezőtúr és Vidéke XCI. évfolyam 17. szám.  – Herczeg Zsolt ,polgármester

fotó: Mezőtúr a Berettyón túl – Papp-László Gyula

Olvasásra ajánljuk