Home > Hírek, események - Mezőtúri programok > A mezőtúri citerás népzenei műhely nemzeti érték

A mezőtúri citerás népzenei műhely nemzeti érték

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a Megyei Értéktár Bizottság értékőrző konferenciát szervezett március 22-én Szolnokon, a Megyeházán. A rendezvényen a Hungarikum mozgalom országos eredményei mellett a bizottsági munka folyamatáról, valamint a települési értéktárak létrehozásának elindításáról is szó esett.

A konferencián oklevéllel köszönték meg a szervezők a megyei értéktárba felvett értékek javaslattevőinek a felterjesztést, a kezdeményező, aktív hozzáállást megyei értékeink őrzése érdekében. Oklevélben részesült a Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület, hiszen javaslatuk alapján a mezőtúri citerás népzenei műhely felvételt nyert a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba.

Városunk az ország egyik leggazdagabb citerás hagyományaival büszkélkedik, ahol jelenleg is több citerazenekar működik. A mezőtúri citerás műhely tanítványai, zenekarai nem csak hazánkban, hanem Európa több országában is ismertek. Népzenei, világzenei fesztiválokon rendszeresen képviselik Mezőtúrt.

A megyei felterjesztéshez három ajánlásra volt szükség. Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társ- elnöke, a Hungarikum Szövetség és a Magyar Közgazdasági Társaság Kultúra-gazdaság szakosztályának elnöke, Seres Attiláné nyugalmazott ének-zene tanár, karvezető és Karapancsevné Jász Ildikó, a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú tagintézmény- vezetője nyújtott be ajánlást. Birinyi József javaslatában kiemelte, hogy a több mint 45 éve kiemelkedően működő Mezőtúri Citerás Népzenei Műhely értékteremtő, igazi ,,mezőtúrikum”, a város, a térség, a megye   meghatározó  márkahordozója. Hozzátette, hogy a Szivárvány citerazenekar a szűkebb pátria, az

Alföld ízes citerazenéje mellett – nevéhez illően – Erdélytől Dunántúlig, Dél-Alföldtől Szabolcs- Szatmárig a magyar népzenei paletta szinte minden színét felmutatja. A népzenekutató úgy véli, hogy a Mezőtúri Citerás Népzenei Műhely- nek a Magyar Értéktárba történő felvétele is megalapozott.

Ezen túl Seres Attiláné ajánlásában méltatta a mezőtúri citerázást, a mezőtúri citerásokat. Hozzátette, hogy árad előadásukból az együtt- éneklés, együttmuzsikálás, az összetartozás élményéből fakadó öröm, az a közösségi tudat, amely évtizedek óta összetartja a tagokat ilyen komoly, elmélyült zenei munkával töltött hétköznapokban is. Az emlékezet ébren tartása, az értékek megőrzése és továbbadása irányítja nemes tevékenységüket.

Csider István, a Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület tit- kára kérdésünkre válaszolva kiemel- te, hogy nagyon fontosnak tartják a gyerekek népzenére való nevelését, azt, hogy megszerettessék a felnövekvő generációval a népzenét. Nagy öröm számukra, hogy a városi oktatási rendszerben is helyet kapott a citeramuzsika. 1998 óta kezdődött el ugyanis a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskolában a népzenei oktatás, így azóta a meg- kezdett munka hivatalos, intézményesült formában is folyik.

Csider István az ezévi tervezett programjaikkal kapcsolatban elmondta, hogy június 22-én rendezik meg a II. Nemzetközi Citerafesztivált, mely eseményre május 15-ig várják a citeraegyüttesek, -zenekarok jelentkezését határokon innen és túlról. December elején pedig az ifjúsági együttesek jönnek városunkba a Gyermek és Ifjúsági Citerazenekarok 21. Túri Találkozójára.

forrás: Mezőtúr és Vidéke – 2019. 04. 12. – Csurgó-Veres Nikoletta

Olvasásra ajánljuk