Home > Mezőtúri helyi értéktár – 12. A Túri Fazekas Múzeum és a Badár Emlékház és Műhely épülete, gyűjteményei

Túri Fazekas Múzeum

Túri Fazekas MúzeumAz Alföld közepén, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében, Szolnoktól 50 kilométerre található Mezőtúr, a nagy múltú mezőváros. Évszázadokon át az egyik legfontosabb vásározó központ és a reformáció egyik magyarországi fellegvára volt. Lakói számos foglalkozást űztek, ám ezek közül a XIX. században máig hatóan kiemelkedett a fazekasság.
A mesterség emlékeinek összegyűjtésére sok terv született már a XX. század eleje óta, de önálló fazekas múzeum csak 1983-ban jött létre.
Az alapítást követő húsz évben a gyűjteménynek a volt izraelita iskola adott otthont. 2004-ben a múzeum új helyre költözött.
Mezőtúr egyik legpatinásabb, műemlék jellegű épületében, a Bolváry-kúriában kapott új helyet a mezőtúri kerámiakészítés múltját és jelenét bemutató állandó kiállítás.
A múzeumnak helyet adó, 1821-ben Kállay Péter földesúr által építtetett, klasszicizáló stílusú “L” alakú lakóépület már önmagában megér egy látogatást. Egyszerű, arányos elosztású homlokzata, az udvar felőli dór utánzatú oszlopsor és az érdekes felosztású belső terek tökéletes környezetet biztosítanak a kiállított tárgyaknak, dokumentumoknak.

http://fazekasmuzeum.hu

Badár Emlékház és Műhely épülete, gyűjteményei

Badár Emlékház és Műhely épülete, gyűjteményeiMezőtúr leghíresebb fazekasának Badár Balázsnak és az egész Badár fazekas-dinasztiának állít emléket a Badár-emlékház. Id. Badár Balázs (1855-1939) munkásságát Európa-szerte ismerték, 1896-ban a milleneumi kiállításon Erzsébet-királynő vásárolta meg egyik dísztálját. A Badár-emlékházban a remekművek megtekintésén túl fazekas bemutató, műhelylátogatás, korongozási és kerámia vásárlási lehetőség is várja az érdeklődőket.